Prostaat

 

De prostaat oftewel de voorstanderklier, ligt onder de urineblaas rondom het eerste gedeelte van de urethra, achter de symfyse (schaambeenvoeg) en voor de rectum (anus).

Het is een orgaan zo groot als een kastanje en bestaat uit drie kwabben. De prostaat produceert zaadvloeistof die via 15 openingen worden afgevoerd naar de urethra (plasbuis).

prostaat

Prostaat kanker

Oftewel prostaattumoren, een op oudere leeftijd vaak voorkomende aandoening van de prostaatkanker. Door de prostaatvergroting raakt de urethra vernauwd en krijgt men problemen met plassen.
Daardoor worden ontstekingen van de urinewegen bevorderd. Dit is allemaal goedaardig. Ongeveer 10% van de mannen boven de 70 dient geopereerd te worden.


De kwaadaardige vorm is minder mooi natuurlijk. De tumor komt voor bij oudere mannen, de piek ligt bij 70 jaar. Uitzaaiingen vinden via de bloedbaan plaats, vooral naar het skelet. De groei van de tumor kan worden beïnvloed door geslachtshormonen, daarom worden mannen vaak gecastreerd en worden er oestrogenen toegediend als therapie.

 

Wanneer een man boven de 50 last krijgt van het plassen word meestal een de PSA waarde getest in bloed. PSA is Prostaat Specifiek Antigeen. Het is een eiwit wat in lage hoeveelheid altijd in het bloed voorkomt, het wordt gevormd in het klierweefsel van het orgaan zowel bij de zieke als de gezonde. Bij prostaatkanker is de PSA verhoogd, maar een verhoogde PSA is niet altijd prostaatkanker. Vaak wordt er dan gekeken naar de ratio tussen totaal PSA en vrij PSA of er wordt een biopsie gedaan.