Alternatieven voor suiker
Steeds meer mensen schrappen suiker van het menu en gaan voor light.
Ruim eenderde van de mensen, zowel mannen als vrouwen, gebruikt wel eens een zoetje.
Suikervervangers brengen geen extra kilogrammen met zich mee.
Ook zijn ze niet slecht voor het gebit. Maar denk eraan: overdaad schaadt,
ook bij caloriearme zoetstoffen.
Intensieve en extensieve zoetstoffen
Er zijn twee soorten zoetstoffen:
intensieve en extensieve.
Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker, terwijl extensieve zoetstoffen juist minder zoet zijn.
De intensieve zoetstoffen vormen dan ook de basis voor zoetjes.
Van deze groep kunstmatige zoetstoffen met een hoge zoetkracht zijn
aspartaam en sacharine de bekendste soorten.
Van de extensieve zoetstoffen zijn de
bekendste de zogenaamde suikeralcoholen, zoals xylitol en sorbitol.
Deze stoffen hebben veel minder zoetkracht dan suiker.
Ze worden vooral gebruikt in kauwgom, drop, snoep en diabetesproducten.
|
|